20.3.2013

Hopeinen rivisormus

Olin jo aiemmin tutustunut tietynlaiseen rivi-istutukseen tuon niittisormukseni kohdalla, mutta virallista rivisormusta en ollut vielä koskaan tehnyt. Lisäksi tapa jolla oikea rivi-istutus tehdään, on aivan erilainen kuin niittisormuksessani.

Rivisormuksen aihion tein 4 x 4 millimetrin 925 hopeatangosta. Molempia päitä valssasin hieman ohuemmiksi, koska tuo 4mm paksuus oli varattu istutusta varten.

Taivutin aihion soikeaksi, juotin päät yhteen ja lopulta annoin sormukselle hieman pyöreämmän muodon takomalla.

Ennen mitään istutuksia oli vuorossa viilaaminen.

Nuo ohuemmiksi valssatut päät tarkoittivat sitä, että sormuksen runko oli niiltä osin leveämpi kuin 4mm, joten viilasin reunoista sen verran pois, että sormus oli tasaisen leveä. Kun olin saanut tuon tehtyä, filssasin viilan jäljet pois, jotta myöhemmin niihin ei tarvitsisi kiinnittää huomiota.

Sen jälkeen alotin muokkaamaan kiville rivi-istutusta.

Ensin sahasin urat sormuksen yläosaan. Näistä tulisi kynsien välit. Sahausten piti olla tarkkoja, jotta jokaisesta sahausten väliin jäävästä osasta tulisi täsmälleen 4 x 4 mm neliö, kun sormusta katsoo ylhäältä. Kun olin saanut tuon tehtyä, porasin jokaiseen neliöön valoaukon sormuksen rungon läpi.

Rungon sisältä katsottuna nuo aukot menivät prikulleen keskelle ja jaoltaa oikein, siispä jatkoin työstämistä sahaamalla sormuksen sivulle kynsien välit.

Nyt minulla oli käsissäni sormusaihio, jossa oli siistit neliöt viidelle kivelle. Mikäli olisin tässä vaiheessa huomannut ottaa työstä kuvan, olisi se sanoja paremmin selvittänyt työvaiheita, mutta koska yleensä töitä tehdessäni uppoudun itse tekemiseen niin tiiviisti, kävi kuten aiemminkin.

Kuvaamisen täysin huomiotta jättäneenä kaivoin pakistani pyöreän neulaviilan, jolla viilasin noiden sahattujen neliöiden keskelle urat. Näistä urista alkoi muodostumaan kynnet, joihin kivet myöhemmin istutetaan.

Ennen kivien istuttamista piti viilatut urat kuitenkin kiillottaa hyvin, jotta valmiista sormuksesta ei erottuisi mitään naarmuja kivien lähettyviltä. Tähän käytin opettajalta saamaani kumilaikkaa, jolla menin innoissani hiomaan turhankin syvältä ja yksi kynsistä kapeni entisestään. Pistin korvan taakse jatkoa silmällä pitäen, etten koita päästä helpolla ja nopeasti, vaan käytän suosiolla filssipaperia kumilaikkojen sijaan.

Ohentunut kynsi ei kuitenkaan ollut niin paha virhe, että se olisi haitannut sormuksen valmistumista, joten jatkoin urien kiillottamista.

Olin myös viilannut sormusta tasaisemmaksi, koska nyt näin hyvin kivien paikat ja pystyin muokkaamaan loppurungon sopivan symmetriseksi.

Kun olin saanut urat kiiltämään, viilasin neulaviilalla pois pienet palaset kynsien kärjistä keventääkseni istuttamista ja hain viisi kappaletta 3mm synteettistä kiveä opettajalta.

Istutus sujui mallikkaasti, koska olin harjoitellut vastaavanlaista jo niittisormuksessa. Sormukset tuli asettaa hieman rungon reunoja alemmas, jotta reuna suojelisi kiviä kolhuilta.

Kun olin saanut kivet paikalleen ja tarkistellut hetken niiden asentoa, jatkoin kynsien viimeistelyä tyytyväisenä siitä, että kivet istuivat suorassa ja tukevasti.

Lopullisen kiillotuksen jälkeen sormus olikin jo valmiina.

Kivet istuvat samalla korkeudella.


...ja kestävät tarkkailun hieman ylempääkin taulujen ollessa suorassa.


Ja vielä epätarkka kuva siitä, miten kivet ovat myös pituus suunnassa symmetrisesti.


Kokonaisuudessaan yksinkertainen työ, mutta opettavainen. Ja pidän erityisesti tuosta kivenistuttamisesta, joten senkin puolesta tuota oli mukava tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti