20.3.2013

Esityskuvailua

Pelkkää metallien kanssa nakertelua ei kultasepäntyö ole, vaan joskus pitää asiakkaalle piirtää kuva siitä, millainen työstä tulisi. Kukapa ei haluaisi nähdä jotain vihiä lopputuloksesta ennen kuin maksaa kalliista materiaaleista ja töistä.

Tämän vuoksi koulutukseemme kuuluu myös esityskuvien harjoittelu. Näissä harjoittelemme sitä, miten eri metallit voi piirtää jotta ne näyttäisivät mahdollisimman aidoilta paperilla. Myös kivien kuvittaminen kuuluu tähän.

Ensin harjoittelin jonkin pöydällä olevan objektin piirtämistä ihan lyijykynällä, jotta hahmottuisi se, miten varjot ja ääriviivat pitää ottaa huomioon, ettei kuvasta tule sarjakuvamainen tikku-ukkopiirros.

Valitsin laukustani pyörään tarkoitetun led-valon.

Skannattu lyijykynätyö luo vähän hassuja heijastumia osaan noista viivoista...

Vaaleat ja eniten heijastavat osat pitää tietysti jättää valkoiseksi, esimerkiksi osassa noita reunoja. Jos sinne olisi piirtänyt selkeän viivan, tästä olisi heti tullut paljon sarjakuvamaisempi ja illuusio aidosta esineestä olisi vähentynyt.

Toinen työ jonka huomasin dokumentoida oli valmiista kuvasta tehty sormus. Tämä oli siis tietokoneen näytöllä oleva kuva, jonka piti vain jäljentää sellaisenaan.

Harjoituksena selkeästi huonompi, koska valoa ja varjoa ei itse voinut nähdä samoin kuin esimerkiksi fyysisesti pöydällä makaavassa esineessä. Mutta idea kuitenkin oli, että kuvasta saisi mahdollisimman aidon tuntuisen, jonka sitten voisi näyttää esimerkiksi asiakkaalle ja antaa kuvan siitä, millainen valmis työ olisi.

Tähän työhön käytin akryylimaaleja, vaikka normaalisti esityskuvat tehdään puuväreillä. Maalaaminen on huomattavasti haastavampaa, koska värien sekoittaminen ja niiden liuku tummasta vaaleampaan vaatii taitoa. Lisäksi suti ei ole kiinteä, kuten lyijykynän kärki, eli käsi ei saa täristä tehdessä ohutta viivaa edes sen vertaa, mitä lyijykynän kanssa sallitaan.

Työstä tuli hieman tummempi kuin piti, mutta tietokoneen näytöltä tehtynä riittävä. Kyseessä siis on kultasormus, jossa violetti kivi.

Alkuperäinen kuva oli ilmeisesti jokin tietokoneella tehty renderointi. Kuvan kivessä oli niin mahdoton määrä eri heijastumia, että päädyin vain jäljittelemään lähinnä sen värivaihtelua paikasta toiseen. Luonnollista kiveä silmällä katsoen noin mahdotonta määrää heijastumia ei välttämättä näe lainkaan.

Tuossa siis muutama esimerkki siitä, mitä muutakin kuuluu kultasepän arkeen. Myös nuo oikeassa sivupalkissa olevat kaksi kiveä, sininen ja kellertävä, ovat samalla tavalla tekemiäni. Käytin niissäkin akryylimaaleja ja tuon kellertävän kiven väri johtuu siitä, että kivi itsessään oli väritön, mutta makasi tuon kellertävän paperin päällä ja imi siitä väriä läpi. Sen vuoksi maalasin sen myös saman väriseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti