20.3.2013

Hiertämisharjoitus

Eräs kivenistutustapa on hiertäminen. Mitä tämä sitten tarkoittaa?

Kivelle porataan palloporalla reikä materiaaliin siten, että kiven reuna tulee juuri ja juuri materiaalin pinnan alapuolelle, taulun jäädessä hieman materiaalista koholle. Sen jälkeen materiaalia painetaan kiven reunan päälle, jotta kivi saadaan pysymään paikoillaan tukevasti. Painaminen tapahtuu sukkapuikkomaisella terällä ja mitä pienempi alue on hierretty, sen sirompi. Kuitenkin on tarkoitus kiertää koko kiven ympäri eikä suinkaan vain painella pieniä kappaleita kiven reunan päälle.

Ehkä karrikoituna tätä voisi kuvailla metallilla saumaamiseksi.

Ensimmäinen harjoitukseni 925 hopealevylle näyttää tällaiselta:

Alotin tuolta vasemmasta yläkulmasta. Ensimmäinen poraus meni liian syvälle, enkä edes lähtenyt koettamaan kiveä siihen. Merkitsin sen epäonnistuneeksi reiäksi naarmuilla. Nuolet osoittavat mihin suuntaan lähdin harjoittelemaan, eli alemmalla rivillä lähdin oikealta.

Tuossa harjoituksessa käytin 3mm kiviä ja nuo pari ensimmäistä olivat lähinnä oikean korkeuden hakemista. Kun sain kivet sopivaan syvyyteen, pääsin jo seuraavalla rivillä koettamaan miten saisin mahdollisimman siron ja kiiltävän hiertämisen aikaan.

Ylemmällä rivillä huomaa noita terän lipsahduksia, koska tässä piti ottaa samanlaisia asioita huomioon kuin kaivertamisessa, eli voiman oikea käyttö. Lopulta huomasinkin ettei tässä mitään punnertamisia tarvita, vaan kevyesti kiven ympäri kiertämällä sai sopivan lopputuloksen.

Kivet myös ovat tiukasti kiinni. Yritin painaa voimalla niitä tuolta takana olevista valoaukoista, mutta yksikään ei lähtenyt irti.

Yksinkertainen tapa istuttaa kiviä, joskin hieman mitään sanomaton. Lähinnä näyttää vain siltä, kuin kivet olisi painettu paikalleen ilman sen kummempia vaivannäkemisiä.

Tämä istutustapa on ehdottomasti paikallaan joissain töissä, mutta näyttävämpiä istutuksia on luonnollisesti miellyttävämpi tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti